Volg onsVolg ons

Duurzame oplossingen voor procesautomatisering en klimaatbeheersing

Ga direct naar:: Navigatie, Instellingen, Content, Footer

  • Energiebeheer en prestatiemanagement

Uitputting van natuurlijke hulpbronnen, stijgende energiekosten en toenemende (inter-)nationale regelgeving zorgen ervoor dat de druk om energie te besparen in gebouwen steeds verder toeneemt. Niet vreemd:  gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de totale energieconsumptie en CO2-uitstoot. Gebouwbeheersystemen bevatten waardevolle data over de energieprestaties van gebouwen. Met de Priva oplossingen voor energiebeheer krijgt u grip op de energiestromen van uw gebouw.

De energie- en de installatieperformance van gebouwen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen dragen zij bij aan het verbeteren van de prestaties van het gebouw als geheel. De energieprestaties van een gebouw kunnen indicatoren zijn voor de performance van installaties. Priva's kennis en ervaring op het gebied van gebouwbeheersystemen, gecombineerd met de energiemanagementexpertise van zusterbedrijf Van Beek zorgen voor een aantal aantrekkelijke oplossingen voor energiemanagement.

Besparen door middel van renovatie

Hoewel de focus in het EU-beleid ligt op nieuwbouw, valt er juist veel energie te besparen in bestaande gebouwen. Meer dan 40% van de Europese gebouwen dateert van voor 1960 en een groot deel van de huidige gebouwen zal in 2050 nog steeds in gebruik zijn. Door middel van renovatie en energiemonitoring kan de energie-efficiëntie van deze gebouwen sterk worden verbeterd. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook aanzienlijke kosten en het kan de waardevermindering van gebouwen tegengaan. Energie-efficiënte gebouwen zijn immers aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders.

Besparen begint met monitoren

Het verhogen van de energie-efficiëntie begint met energiemonitoring: meten is weten. Het verminderen van de energieconsumptie is het meest effectieve middel om te besparen. Waar in de consumentenmarkt energiegebruik al steeds vaker inzichtelijk is, valt hier in de utiliteitsbouw nog veel te winnen. Daarom biedt Priva een laagdrempelige tool voor energiemonitoring: Priva TC Energy. Omdat TC Energy gebruik maakt van de aanwezige data in het gebouwbeheersysteem zijn slechts minimale investeringen vereist. Daardoor wordt energiemonitoring ook bereikbaar voor kleine en middelgrote gebouwen.

Integratie met het gebouwbeheersysteem

Het gebouwbeheersysteem bevat waardevolle informatie over de energiestromen in uw gebouw. De regelmodules in het gebouwbeheersysteem van Priva zijn voorbereid op energiemanagement. Bij nieuwbouwprojecten en bestaande bouw met een Priva gebouwbeheersysteem, is daardoor geen apart energiemonitoringsysteem nodig om met TC Energy aan de slag te gaan. Zo blijven de benodigde investeringen tot een minimum beperkt.

Besparingspotentieel

Met energiemonitoring en analyse van uitschieters in bijvoorbeeld het consumptie- of weekdagenpatroon, wordt inzichtelijk waar het snelst besparingen te realiseren zijn. Volgens het ECN is bijvoorbeeld al 5-15% op energie te besparen, simpelweg door monitoring en 'good housekeeping'. Optimalisatie van bestaande installaties kan nog eens 25-30% aan energiebesparing opleveren.

De maximale elektriciteitsafname van een bedrijf bepaalt in een aantal situaties de contractvorm die afgesloten wordt met de energieleverancier.

Het beheersen van verbruikspieken kan flinke besparingen opleveren. Met Priva Peak Shaving, een regelmodule binnen Priva Top Control, kunt u zelfgekozen installatiedelen aftoeren of uitschakelen om boetes te voorkomen. Op deze manier realiseert u een nog grotere energiebesparing in uw gebouwen.

Wij helpen u graag!