Volg onsVolg ons

Duurzame oplossingen voor procesautomatisering en klimaatbeheersing

Ga direct naar:: Navigatie, Instellingen, Content, Footer

Energiemanagement

Bunnik Plants en Priva zetten in op duurzame oplossingen voor energiemanagement.

Wilt u meer weten over energiemanagement?

Peter Könemann
 
 • Fossiele brandstoffen worden schaars. Die constatering dwingt veel glastelers tot aanpassing van hun energiemanagement en tot nadenken over alternatieven. Potplantenspecialist Bunnik Plants in Bleiswijk is die ontwikkeling ruimschoots voor geweest. Het bedrijf krijgt zijn warmte al 20 jaar van de RoCa centrale, de warmte-krachtcentrale in Rotterdam. De CO2 komt van OCAP. Sinds enkele jaren liggen er bovendien 8.500 zonnepanelen op de kassen. "We hebben onze energiebehoefte dus zeer duurzaam ingevuld en wekken bovendien meer stroom op dan we zelf gebruiken", verduidelijkt Frans Bunnik.

  Duurzaamheid wordt bij Bunnik Plants met hoofdletters geschreven. "Daar moeten we met de hele glastuinbouw naartoe. De geplande warmterotonde in deze regio biedt bijvoorbeeld duurzame oplossingen voor veel telers. Een ketel moet dan, net als bij ons, alleen als noodoplossing fungeren."Ondanks dat het bedrijf al een voorsprong heeft op gebied van duurzaamheid, kijkt Bunnik Plants voortdurend naar nieuwe mogelijkheden, zoals geothermie en het gebruik van houtkachels. "Dat is een opdracht voor de gehele glastuinbouw, want daar liggen mooie marktkansen voor de sector. Met onze zonnecollectoren wekken we 1,8 megawatt op, waarvan een deel wordt teruggeleverd aan het net."

  Om de mogelijkheden van alternatieve energiebronnen ten volle te benutten is samenwerking met uiteenlopende partijen een vereiste, zo meent Frans Bunnik. "Initiatieven zijn er wel, maar de realisatie is vaak lastiger bijvoorbeeld vanwege de rol van de overheid. In de toekomst moeten we meer inzetten op energieclusters, met gemeenten en industrie. Het verwarmen van woningen met warmte uit de tuinbouw is een van de mogelijkheden. Hand in hand moeten we de aardbol redden en gehoor geven aan maatschappelijke ontwikkelingen."

  Uiteraard volgt het Bleiswijkse bedrijf ook ontwikkelingen op gebied van diffuus glas en LED-belichting op de voet. "We hebben een proef liggen met diffuus glas en bij nieuwbouw is dat zeker een interessante optie. Voor het brede vlak van energiebesparing geldt dat je als teler nooit raakt uitgeleerd. Dat geldt ook voor LED's. Voor ons is het 15 jaar geleden dat we nieuwe kassen hebben gebouwd. De ontwikkelingen hebben niet stilgestaan en dat biedt voor de toekomst mooie kansen en uitdagingen."

   

   

  De energievisie van Bunnik Plants is erg breed. "We kijken naar onszelf, naar de wereld en alles wat daar tussenin zit. Het werken aan een betere, schonere wereld is niet meer weg te denken uit onze bedrijfsfilosofie. Daar doen we ons best voor, maar daar hebben we alle partijen in de sector voor nodig. Onze klanten spelen daar ook een rol bij, want die stellen ook hun eisen. Dat maakt ons vak tot absolute topsport, want we willen elke dag de beste van de klas zijn."

  Die inspanningen worden onderkend, getuige ook de nominatie voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017. "Maar we zijn zelf ook trots op hetgeen we met een grote groep medewerkers hebben bereikt. Mensen in de glastuinbouw mogen best wat vaker voor hun hutje gaan zitten en genieten van hetgeen al is bereikt." Energiezuinige vrachtwagens, elektrische auto's voor de verkopers, 100% afbreekbare hoezen, potjes en dozen; al deze beslissingen onderstrepen het duurzame karakter van Bunnik Plants.

  Bekijk hier de video met Frans Bunnik over energiemanagement:

  Videobeeld _Bunnik _energie _youtube _1000


Bunnik Plants

Frans Bunnik is mede-eigenaar van potplantenbedrijf Bunnik Plants uit Bleiswijk. Binnen het vijfkoppige management van het familiebedrijf zijn naast Frans nog twee broers actief, maar ook twee enthousiaste vertegenwoordigers van de jonge generatie Bunnik; ieder met zijn eigen specialisme. Via de tussenhandel consumenten enthousiast maken om regelmatig planten te kopen, dat is het motto van het bedrijf. "Wat op ons pad komt, pakken we op", stelt Frans Bunnik. "Toegevoegde waarde is een vereiste, want de consument koopt vooral emotie." 

Bunnik Plants kiest voor Priva

Eén bedrijf, 25 ha, zeven teeltlocaties en meer dan vijftig verschillende soorten, dat is kenmerkend voor Bunnik Plants. Om op elke locatie en voor elke groep potplanten het gewenste teeltklimaat te kunnen realiseren én dus een optimale kwaliteit van het eindproduct te garanderen, is teeltautomatisering essentieel voor het bedrijf en de teeltmanagers. "Natuurlijk blijft menselijke controle van belang, maar de meerwaarde van computers en sensoren in de kas groeit voortdurend. Priva is voor ons een belangrijke partner in dat proces."

The Grower Files

Onder de prikkelende titel 'The Grower Files' is Priva een videorubriek gestart, waarin aansprekende nationale en internationale telers hun visie geven op actuele onderwerpen in de (glas)tuinbouw. In deze videoberichten 'van de teler voor de teler', geven de ondernemers ook een interessant kijkje in hun bedrijfsfilosofie.

Wij helpen u graag!