Volg onsVolg ons

Duurzame oplossingen voor procesautomatisering en klimaatbeheersing

Ga direct naar:: Navigatie, Instellingen, Content, Footer

 • Bekijk alle verhalen

  "Klimaatcomputer is als een huwelijk; met elkaar moet je er wat moois van maken"

Klimaatmanagement

Bunnik Plants en Priva zetten in op slimme en duurzame oplossingen om het ideale kasklimaat te realiseren. 

Wilt u meer weten over klimaatmanagement?

Peter Könemann
 
 • "Het Nieuwe Telen is een relatief nieuwe naam voor een proces dat al langer aan de gang is en waar we als Bunnik Plants ook voortdurend mee bezig zijn", dat zegt Frans Bunnik over klimaatmanagement op zijn bedrijf. "Het bekertje water van vroeger is vervangen door specifieke sensoren, maar de denkwijze is niet veranderd." Nieuwe technieken, die het kasklimaat kunnen verbeteren, worden door het bedrijf actief opgepakt. "De eerste drone heeft ook al door onze kas gevlogen, om te ervaren of dit kansen biedt in de nabije toekomst."

  Controle door de mens blijft noodzakelijk, maar de menselijke invloed op de klimaatprocessen in de kas wordt steeds kleiner. Dat is de visie van Frans Bunnik, die verwacht dat de ontwikkeling van elektronica verder doorgaat. "Bedrijven als Priva spelen daarbij een belangrijke rol, zeker ook voor de teeltafdelingen van Bunnik Plants."

  Wie in de Nederlandse glastuinbouw vandaag de dag denkt aan verbetering van het kasklimaat, kan niet om de ontwikkelingen van Het Nieuwe Telen heen. "Maar daar zijn we eigenlijk al sinds jaar en dag mee bezig. Het is een continu proces; het helpt en dwingt je voortdurend om na te denken hoe je met de huidige meetsystemen het klimaat in de kas beter kunt sturen. Nu we eenmaal hebben geproefd van de nieuwe mogelijkheden, mag het wat mij betreft best nog wat sneller gaan. Het wiel hebben we met elkaar al lang uitgevonden, nu ligt de focus meer op details. Met Het Nieuwe Telen heeft dat proces nu een naam gekregen."

  Belangrijke drijfveer voor Bunnik Plants zijn de stijgende energiekosten. "Op die momenten moet je nadenken over alternatieven of aanpassing van je teeltwijze." De Priva klimaatcomputer is de regiekamer voor het optimale teeltklimaat in de verschillende afdelingen van het bedrijf. "De keuze voor een klimaatcomputer is een keuze voor jaren. Het is te vergelijken met een huwelijk; je kiest ervoor om langdurig met elkaar samen te werken aan een optimaal resultaat. Dankzij de service van onze dealer en van Priva slagen we daar prima in."

  Het brede assortiment potplanten dat in Bleiswijk wordt geteeld, vereist een verdeling van soorten over verschillende teeltafdelingen.

   

   

   

  "Elke afdeling heeft zijn eigen klimaatregime, afgestemd op de gewassen en de periode van het jaar", legt Frans Bunnik uit. Het bedrijf teelt op zeven locaties, die klimatologisch ook van elkaar verschillen. "Planten met vergelijkbare ideale teeltomstandigheden staan bij elkaar, met een regenleiding waar nodig en belichting waar gewenst. Elke kas heeft ook zijn eigen teeltspecialist."

  De diversiteit van het aanbod vraagt op meer gebieden om specialisme. Bijna elke plant heeft bijvoorbeeld zijn eigen potgrondsamenstelling en specifieke watergift en EC. "Dat is een groot contrast met vroeger, toen we een container grond lieten komen voor alle planten. Wensen van afnemers, maar vooral ook het streven naar een optimale kwaliteit tegen zo laag mogelijke kosten, vragen meer en meer om maatwerk."

  Bekijk hier de video met Frans Bunnik over klimaatmanagement: 

  Videobeeld _Bunnik _klimaat _youtube


Bunnik Plants

Frans Bunnik is mede-eigenaar van potplantenbedrijf Bunnik Plants uit Bleiswijk. Binnen het vijfkoppige management van het familiebedrijf zijn naast Frans nog twee broers actief, maar ook twee enthousiaste vertegenwoordigers van de jonge generatie Bunnik; ieder met zijn eigen specialisme. Via de tussenhandel consumenten enthousiast maken om regelmatig planten te kopen, dat is het motto van het bedrijf. "Wat op ons pad komt, pakken we op", stelt Frans Bunnik. "Toegevoegde waarde is een vereiste, want de consument koopt vooral emotie." 

Bunnik Plants kiest voor Priva

Eén bedrijf, 25 ha, zeven teeltlocaties en meer dan vijftig verschillende soorten, dat is kenmerkend voor Bunnik Plants. Om op elke locatie en voor elke groep potplanten het gewenste teeltklimaat te kunnen realiseren én dus een optimale kwaliteit van het eindproduct te garanderen, is teeltautomatisering essentieel voor het bedrijf en de teeltmanagers. "Natuurlijk blijft menselijke controle van belang, maar de meerwaarde van computers en sensoren in de kas groeit voortdurend. Priva is voor ons een belangrijke partner in dat proces."

The Grower Files

Onder de prikkelende titel 'The Grower Files' is Priva een videorubriek gestart, waarin aansprekende nationale en internationale telers hun visie geven op actuele onderwerpen in de (glas)tuinbouw. In deze videoberichten 'van de teler voor de teler', geven de ondernemers ook een interessant kijkje in hun bedrijfsfilosofie.

Wij helpen u graag!